Η ιατρική διάγνωση αποτελεί νοητική διεργασία με την οποία ο γιατρός αναγνωρίζει τη νόσο – αλλά και διακρίνει τη μία νόσο από την άλλη – και προϋποθέτει γνώση, παρατηρητικότητα και κρίση.
Η διάγνωση, η διαδικασία της οποίας αρχίζει από την πρώτη συνάντηση του γιατρού με τον ασθενή, εξαρτάται από την εκτίμηση των διαφόρων συμπτωμάτων και φυσικών σημείων του ασθενούς, που προκύπτουν από το ιστορικό, την αντικειμενική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.
Το ιστορικό περιλαμβάνει τα υποκειμενικά ενοχλήματα της νόσου που αφηγείται ο ασθενής (συμπτώματα) και η αντικειμενική εξέταση τα παθολογικά ευρήματα (φυσικά σημεία) που αποκαλύπτονται από τον γιατρό κατά την κλινική εξέταση. Από τις τρεις αυτές πηγές πληροφοριών – ιστορικό, αντικειμενική εξέταση, εργαστηριακός έλεγχος- το ιστορικό αρκεί πολλές φορές να θέσει τη διάγνωση της νόσου. Άλλοτε, το ιστορικό δεν δίνει μεν τη διάγνωση αλλά παρέχει ενδείξεις που προσανατολίζουν προς πιθανές διαγνώσεις. Λέγεται ότι το καλό ιστορικό μόνο θέτει τη διάγνωση ή κατευθύνει προς αυτή σε 55-60% των περιπτώσεων, η αντικειμενική εξέταση μόνη σε 15-20% και ο εργαστηριακός έλεγχος σε 10-15%. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το ιστορικό αποτελεί τη βάση της διάγνωσης και οι εργαστηριακές εξετάσεις χρησιμεύουν για την επικύρωση και μόνο της διάγνωσης. Κατά συνέπεια, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει ο γιατρός στη λήψη ιατρικού ιστορικού, τόσο πλησιέστερα βρίσκεται προς τη διάγνωση.
Με τη λήψη του ιστορικού συλλέγονται στοιχεία (συμπτώματα, χαρακτηριστικά σημεία των παθήσεων, συνυπάρχουσες παθήσεις, φάρμακα, κληρονομικό ιστορικό, κοινωνικό ιστορικό, συνήθειες κα) που μαζί με αυτά που προκύπτουν από την αντικειμενική εξέταση του ασθενούς αναλύονται και αξιολογούνται από τον γιατρό.
Α. Υπηρεσίες Ιατρείου:
- Μελέτη Ιστορικού Ασθενή:
– Ατομικό ιστορικό
– Αναμνηστικό ιστορικό
– Κληρονομικό ιστορικό
– Φαρμακευτικό ιστορικό
– Γενικη συζήτηση για τις καθημερινές συνήθειες - Κλινική Εξέταση:
– Επισκόπηση
– Ψηλάφηση
– Ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά - Λιπομέτρηση:
Ανάλυση σύστασης σώματος με τη μέθοδο βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ)
Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος, Βασικού Μεταβολισμού, Ημερήσιας Κατανάλωσης Ενέργειας , Σπλαχνικού λίπους κ.α. - Τήρηση πλήρους και επικαιροποιημένου ηλεκτρονικού αρχείου του ασθενούς
- Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς
Πραγματοποιείται έντος του ιατρείου - ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ μέσω ΕΟΠΥY
01. Εργαστηριακός έλεγχος:
– Εξετάσεις αίματος, ούρων γενικές και ορμονικές, εργαστηριακός έλεγχος μεταβολισμού κλπ
– Δυναμικές δοκιμασίες πρόκλησης ή καταστολής της έκκρισης ορμονών
02. Απεικόνιστικός έλεγχος
– Ακτινογραφίες (Σπονδύλων, Τουρκικού Εφιππίου κ.α.)
– Υπερηχογράφημα (Ενδοκρινών Αδένων)
– Αξονική / Μαγνητική Τομογραφία (Επινεφριδίων, Υπόφυσης κ.α.)
– Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας
– Σπινθηρογραφημα (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδούς,Επινεφριδίων)
Β. Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής:
Τα νέα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα μας (και παγκοσμίως) με την έλευση του πολύ επιθετικού κορωνοϊού επιβάλλουν την ταχεία προσαρμογή γιατρών και ασθενών.
Δημιουργήσαμε, λοιπόν, τη δυνατότητα ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΞ΄ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ με τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές.
Το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά του ασθενούς είναι η πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω υπολογιστή ή κινητής συσκευής και η εγκατάσταση μιας εφαρμογής με δυνατότητα βιντεο-κλήσης (SKYPE ή VIBER).
Τα ραντεβού (τηλε-επισκέψεις) γίνονται διαδικτυακά σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα και διαρκούν όσο μία κλασική ιατρική επίσκεψη (περίπου 30 λεπτά).
Τί είναι το Skype;
Το Skype είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών με το οποίο μπορείτε να πραγματοποιείτε δωρεάν κλήσεις σε όλο στον κόσμο. Αρκεί να έχετε πρόσβαση στο internet και να έχετε κατεβάσει στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ σας την εφαρμογή.
Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Skype απλά και γρήγορα στον υπολογιστή σας και να κάνετε εγγραφή ανοίγοντας ένα λογαριασμό.
Οδηγίες εγκατάστασης Skype
Για να εγκαταστήσετε το Skype ακολουθήστε τις οδηγίες:
– “Κατεβάστε” (download) το Skype πατώντας εδώ.
– Εγκαταστήστε ( install ) το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας ακολουθώντας τις οδηγίες.
– Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το όνομά σας, το Skype name ( username ) και έναν κωδικό πρόσβασης ( password). Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε όνομα αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 χαρακτήρες στο μήκος. Εάν το όνομα είναι ήδη σε χρήση από κάποιον άλλο θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα άλλο όνομα.
Οδηγίες εγκατάστασης Viber
Πατήστε εδώ και παρακολουθήστε το βίντεο.
Πώς θα κλείσω ραντεβού για τηλε-επίσκεψη;
Υπάρχουν οι εξής τρόποι για να κλείσετε ραντεβού σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για τηλε – επίσκεψη :
A. Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γραμματεία του ιατρείου (κυρία Μαρία Κουκουλά – τηλ: 210-6427441)
B. Μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: endodrimala@gmail.com Ενδέχεται να χρειαστεί να μας αποστείλετε ηλεκτρονικά πρόσφατες εξετάσεις (τριμήνου) αίματος, πορίσματα ακτινογραφιών, οστικής πυκνότητας, υπερήχων κ.λπ.
Κόστος – τρόποι πληρωμής
Το κόστος της υπηρεσίας ορίζεται ανάλογα με το πρόβλημα υγείας και τη συχνότητα επισκέψεων. Το συμφωνημένο ποσό χρειάζεται να κατατεθεί ηλεκτρονικά σε τραπεζικό λογαριασμό (έως μία εργάσιμη ημέρα πριν το ραντεβού). Η απόδειξη αποστέλλεται ταχυδρομικώς ή μέσω e-mail.
Ενημερωθείτε για τον αριθμό λογαριασμού και για άλλες λεπτομέρειες της διαδικασίας, στέλνοντας e-mail στο: endodrimala@gmail.com
Τηλε-επίσκεψη
01. Την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα συνδέεστε στο SKYPE ( Όνομα: ΔΡΙΜΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ), στο VIBER (6944740774) ή στο Messenger ( Δριμάλα Παναγιώτα – Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος)<
02. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η γιατρός αναλύει την κατάσταση της υγείας σας στον παρόντα χρόνο, συνταγογραφεί μέσω ΕΟΠΥΥ επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο (αν χρειάζεται) και χορηγεί φαρμακευτική αγωγή ή τροποποιεί αυτήν που ήδη λαμβάνετε.
03. Ενδέχεται να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρία ( με μειωμένο κόστος) για την αξιολόγηση του επιπλέον εργαστηριακού ελέγχου.
03. Τα παραπεμπτικά των εξετάσεων και οι συνταγές των φαρμάκων σας αποστέλλονται ταχυδρομικώς ή μέσω άυλης συνταγογράφησης.
04. Η συχνότητα παρακολούθησης καθορίζεται ανάλογα με το πρόβλημα υγείας.
05. Κάποιες φορές θα χρειαστεί η φυσική παρουσία του ασθενούς στο ιατρείο λόγω ανάγκης για φυσική εξέταση ή επιπρόσθετου εργαστηριακού ελέγχου που πραγματοποιείται στο ιατρείο (υπερηχογράφημα θυρεοειδούς – λιπομέτρηση σε άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους τους).